VAARDIGHEID 3: FINANCIEEL

Gebruik je financiële gegevens om het bereiken van je doelen onder controle te houden?

“Geld is niet het belangrijkste maar het komt angstig dicht in de beurt van zuurstof”

Bovenstaande uitspraak maakt het belang van geld binnen een bedrijf voldoende duidelijk. Ondanks dat wordt het thema Financiën vaak gezien als saai en allesbehalve sexy. Voor een eigenaar of aandeelhouder is een dergelijke houding funest voor de continuïteit van de onderneming. Zo mogelijk nog belangrijker, onvoldoende aandacht geven aan de Financiën heeft een verwoestend effect op het bereiken van de doelen. Zakelijke en persoonlijke doelen.

Ondernemers zijn visionairs en denken steeds aan de toekomst en ontwikkelen ideeën om het bedrijf daar optimaal van te laten profiteren. Dat is hun taak en rol als Leider. Echter, om die toekomst te kunnen bereiken is het zaak vinger aan de financiële pols te houden. Het geeft aan hoe beslissingen van ‘gisteren’ financieel zijn uitgepakt en wat de mogelijkheden vandaag zijn. Zonder dat inzicht is er geen toekomst om naar te streven.

Een goed ingerichte en op maat gemaakte financiële Cockpit moeten de ondernemer op dagelijkse basis informeren wat de financiële stand van zaken is. Op die manier is steeds inzichtelijk wat het effect van zijn beslissingen, of dat van zijn Management, is.

Klik hier voor de andere 6 vaardigheden.