[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_opacity=”0.5″ border_style=”solid”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”no” min_height=”” hover_type=”none” link=””][fusion_text]

“A leader is one who knows the way, goes the way, and shows the way.”
— John C. Maxwell

Jij bent de ondernemer. Jij kent jouw bedrijf als geen ander. Kan een ander jou dan nog wel iets leren? Veel ondernemers menen van niet. Hebben zij gelijk? Gedeeltelijk.

Aan de ene kant zijn vrijwel alle ondernemers als technisch uitvoerder dé expert op hun vakgebied. Ze zijn ervaren en weten als geen ander hoe hun product of dienst in elkaar steekt. In de rol van uitvoerder valt niet veel – van een ander – te leren, zij het dat voortdurende verbetering als uitvoerder natuurlijk een prima streven is.

Aan de andere kant zijn veel ondernemers niet opgeleid als manager of leider. Over deze rollen valt nog wel het nodige te leren. En leren is geen schande. Absoluut niet. Leren biedt juist kansen; kansen op persoonlijke groei en ontwikkeling. En als jij als ondernemer groeit, open je daarmee de poort tot groei en ontwikkeling van jouw bedrijf.

 

‘The sky is the limit’

Onthoud: jij vormt als ondernemer het plafond van jouw onderneming. Jouw persoonlijke vaardigheden vormen jouw onderneming en het maximum van die onderneming.

Sta eens even stil bij deze vraag: ‘Beperk jij zelf de verdere groei van jouw bedrijf?’

Anders gezegd: stel dat jij persoonlijk groeit als manager en vooral als leider; zou dat ruimte scheppen voor verdere groei van jouw bedrijf?

 

‘The sky is not the limit’

Het zou naar mijn idee zo maar kunnen zijn dat als jij persoonlijk verder groeit en je ontwikkelt als manager en leider, dat dan zelfs ’the sky’ niet langer meer ’the limit’ is voor jou en je bedrijf. Je schept ruimte om jouw bedrijf van gewoon bedrijf naar een wereldklasse bedrijf te brengen. En dat door eenvoudig te werken AAN jouzelf en tegelijkertijd AAN jouw bedrijf in plaats van IN jouw bedrijf als uitvoerder.

 

Bewuste keuze

Hoe zou het voelen als jouw bedrijf de ruimte krijgt om door te groeien naar een wereldklasse bedrijf? Goed, neem ik aan. Het mooie is dat deze groei binnen jouw handbereik ligt. Jij kiest bewust voor jouw eigen groei en ontwikkeling. Stapsgewijs. Overzichtelijk en onder begeleiding van jouw persoonlijke executive coach.

 

AAN jouzelf werken als ondernemer

Om als ondernemer van uitvoerder naar leider te groeien, dien je aan je leiderschap te werken en – binnen onze methodiek – 7 essentiële vaardigheden (zie hierna) te gaan beheersen. Als leider kun je van jouw huidige bedrijf een wereldklasse bedrijf maken. Een wereldklasse bedrijf is een bedrijf dat – zelfstandig, gesystematiseerd en daarmee los van jou als uitvoerder en manager – werkt. Jij behoudt de zogenaamde helikopter view en werkt AAN de (verbetering van de) systemen en structuur van je bedrijf (of bedrijven). Deze systemen werken IN je bedrijf en zorgen er voor dat je klant steeds een voorspelbare uitkomst (die hij wenst) tegemoet kan zien. Laten we dit het McDonalds gevoel noemen. De klant weet wat voor broodje hamburger hij krijgt; hetzelfde in Amsterdam, Londen of Parijs. De klant vindt dat ‘weten wat hij krijgt’ ofwel ‘het krijgen wat hij verwacht’ heel belangrijk.

 

7 essentiële vaardigheden voor de ondernemer-leider

Je creëert je wereldklasse bedrijf door 7 essentiële vaardigheden te beheersen:

  1. leiderschap
  2. positionering (pure marketing)
  3. financieel
  4. management
  5. KLANTvreugde (bedrijfsvoering)
  6. KLANTwinning (marketing)
  7. KLANTwerving (verkoop)

 

Deze 7 vaardigheden komen in de volgende 6 blogs uitvoerig aan de orde.

 

VAARDIGHEDEN richting succes

Ben jij die ondernemer die een persoonlijk doel en visie voor ogen heeft?; die met zijn bedrijf wil groeien?; wellicht tot een wereldklasse bedrijf, maar in ieder geval verbetering van het bedrijf wil bereiken?

Kies er dan voor om aan je persoonlijke vaardigheden als ondernemer te gaan werken. Dat is niet eng en getuigt niet van zwakte. Het is een kans, een uitdaging en het getuigt juist van grote kracht. Een sterk ondernemer wil altijd vooruit; zelf en met met zijn bedrijf.

Het mooie is dat je nu weet op welke manier je die vooruitgang kunt bereiken. Laat deze kans niet liggen en kom in actie. Zonder jouw actie gebeurt er niks en blijft alles bij het oude. Dat is vast niet wat jij wilt.

 

‘WERK AAN JE PERSOONLIJKE VAARDIGHEDEN EN GA VAN TECHNISCH UITVOERDER NAAR LEIDER. HET IS DÉ MANIER OM MET JE BEDRIJF TE GROEIEN NAAR EEN WERELDKLASSE BEDRIJF DAT GESYSTEMATISEERD WERKT; OOK VOOR JOU’

Wat zijn jou ervaringen met Leiderschap in jouw onderneming?

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]