VAARDIGHEID 1: LEIDERSCHAP

Communiceer je regelmatig de visie en de waarden waarvoor je bedrijf staat?

Over het onderwerp Leiderschap zijn bibliotheken volgeschreven. Ondanks dat er aan informatie geen gebrek lijkt, zorgt het begrip toch steeds voor verwarring en onduidelijkheid.

Als ondernemer ben je gewend het voortouw te nemen en voorop te lopen. Je hebt een idee, misschien zelfs wel een droom, voor een succesvol bedrijf. Je weet precies wat je voor welke klant wil betekenen en wat jouw product of dienst voor je klant betekent. Voor jou zijn er geen geheimen. Het is duidelijk waar je naar toe wilt.

Zodra de onderneming groeit en er andere mensen binnenkomen die taken van je gaan overnemen, is het zaak dat je je Leiderschap gaat tonen.

Het is jouw verantwoordelijkheid om de visie die je in je hoofd hebt duidelijk en helder communiceert aan je medewerkers. Zij moeten in staat zijn om je klanten te bedienen op de manier die succesvol gebleken is. Uiteindelijk zullen de medewerkers zonder supervisie moeten kunnen functioneren. De resultaten van hun werk moeten aan de waarden en standaarden voldoen die duidelijk zijn omschreven zijn en vastliggen. Door verbetering en innovatie te stimuleren worden de werkprocessen stap-voor-stap beter en kunnen tegen lagere kosten sneller worden uitgevoerd.

Het is de Leider die hiervoor de doelen en standaarden stelt. Hij faciliteert de medewerkers zodat zij hun functie met steeds hetzelfde voorspelbare resultaat kunnen uitvoeren.

Klik hier voor de andere 6 vaardigheden.