Het hebben van een bedrijf is niet een doel op zich. Veel ondernemers denken dit, maar dat is onjuist.
Je bedrijf is een middel tot jouw persoonlijke financiële vrijheid; een middel om de door jou in de toekomst gewenste life style, oudedag, te kunnen bekostigen.

Even stilstaan

Heb jij als ondernemer weleens stil gestaan bij:

 1. wat is mijn persoonlijk doel in mijn leven?
 2. wat moet ik doen met mijn bedrijf om mijn persoonlijk doel te realiseren?

OndernemERSdoelstelling

— Wat is mijn persoonlijk doel in mijn leven? —

Om je bedrijf te laten werken, is het hebben van een persoonlijk doel en ondernemERSdoelstelling essentieel. Zonder je persoonlijke doel en de daaraan te koppelen ondernemERSdoelstelling loop je als ondernemer de reële kans dat je bedrijf al je energie gaat opslurpen; dat je volledig IN je bedrijf zult gaan werken en niet AAN je bedrijf. Juist door het helder voor ogen hebben van je ondernemERSdoelstelling zet je een eerste grote stap richting het gaan werken AAN je bedrijf om tot een wereldklasse bedrijf te geraken dat werkt los van jou als ondernemer. Het is dat wereldklasse bedrijf dat een grote bijdrage zal brengen aan het bereiken van de door jou gewenste financiële vrijheid.

Stel jezelf de volgende vragen:

Persoonlijke doelstelling:

 • hoe ziet mijn toekomstig plaatje er uit?; wil ik reizen, een opleidingsprogramma in Afrika opzetten, een boot, een tweede woning in het buitenland, emigreren?
 • hoeveel kost dat plaatje?
 • hoe ga ik die kosten kunnen dekken in de toekomst?

OndernemERSdoelstelling:

 • welk deel van deze dekking moet vanuit mijn onderneming gaan komen?

OndernemINGSdoelstelling

— Wat wil ik doen met mijn bedrijf om mijn persoonlijk doel te realiseren? —

Je ondernemINGSdoelstelling is wat je met je bedrijf wil doen om je persoonlijk doel in je leven te vervullen. Wellicht wil je jouw bedrijf voor een bepaald bedrag na enige jaren verkopen. Een wereldklasse bedrijf, dat een vast jaarlijks rendement oplevert zonder je eigen aanwezigheid, is hiervoor de beste manier.

Stel jezelf de volgende vragen:

ondernemINGSdoelstelling:

 • hoe ziet mijn bedrijf er uit om in de toekomst mijn persoonlijk doel (life style) te kunnen bekostigen?
 • wat moet ik dan nu – strategisch – in mijn onderneming in gang gaan zetten?
 • kan ik dat alleen of kan ik deskundige hulp daarbij goed gebruiken?

Weet waarom je onderneemt

Als je helder voor ogen hebt waarom je onderneemt en wat je persoonlijke doel is, dan kom je tot een beeld:

 • hoe je bedrijf er uit moet gaan zien om je persoonlijk doel – tijdig – te verwezenlijken
 • wat je strategische aanpak in je bedrijf zal moeten zijn

Je wordt je als ondernemer nu ineens bewust dat je als je jouw persoonlijk doel tijdig wilt vervullen niet langer meer vooral IN je bedrijf moet blijven werken, maar vooral AAN je bedrijf. Anders loop je de gerede kans dat je jouw persoonlijk doel uiteindelijk niet gaat bereiken, terwijl je zovele jaren zo enorm hebt gezwoegd; van ‘s-morgensvroeg tot ‘s-avondslaat. En dat is doodzonde, omdat met de juiste aanpak een gewoon bedrijf tot een wereldklasse bedrijf kan worden omgevormd wat een grote bijdrage zal leveren aan het bereiken van de door jou gewenste financiële vrijheid en invulling van je gewenste life style in de toekomst.

Kies dus voor een juiste aanpak: stop met werken IN je bedrijf en start met het – strategisch – werken AAN je bedrijf.

Het beste moment om hieraan te beginnen was 10 jaar geleden. Het op een na beste moment is nu.

Waar staat jouw stip?